1 Στο Ιδέες για crafters

Φτιάξε φάκελο οργάνωσης ντυμένο με ύφασμα

Η αρχή της χρονιάς είναι πάντα μια καλή εποχή για οργάνωση. Έτσι κι εμείς αποφασίσαμε να σου δείξουμε πως μπορείς να ντύσεις έναν παλιό φάκελο οργάνωσης με ύφασμα για να οργανώσεις τα χαρτιά σου με στιλ.

φάκελο οργάνωσης

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

 • Χάρτινη θήκη (δεν πειράζει ακόμα και αν είναι έντονο χρώμα όπως αυτή)
 • Ύφασμα για το εξωτερικό
 • Ύφασμα για το εσωτερικό
 • Κόλλα που γίνεται διάφανη όταν στεγνώσει
 • Πινέλο
 • Ψαλίδι
φάκελο οργάνωσης

Για να κάνεις το πατρόν σου θα χρειαστείς επίσης:

 • Μεγάλο χαρτόνι
 • Χάρακα
 • Μολύβι
φάκελο οργάνωσης

Η όλη διαδικασία θυμίζει αρκετά αυτή του ντυσίματος των σχολικών βιβλίων. Ξεκινάς φτιάχνοντας το πατρόν σου. Επάνω στο χαρτόνι σου αντιγράφεις προσεκτικά το ανάπτυγμα της χάρτινης θήκης. Στη συνέχεια, προσθέτεις περίπου 2 εκατοστά περιθώριο γύρω γύρω, για να έχεις επιπλέον ύφασμα να γυρίσει προς τα μέσα και να σταθεροποιήσει το “ντύσιμο”.

Εκτός από το πατρόν για να ντύσεις στο εξωτερικό του τον φάκελο οργάνωσης θα φτιάξεις και τα πατρόν για το εσωτερικό του φακέλου. Θα χρειαστείς 4 κομμάτια, 2 για τα πλαινά της θήκης, 1 από την ψηλή ράχη και 1 από την χαμηλή. Προτείνουμε αυτά τα κομμάτια να είναι περίπου 1 εκ μικρότερα.

Η πιο γρήγορη λύση για να ντύσεις περισσότερους από έναν φάκελο οργάνωσης είναι να δουλέψεις σε γραμμή παραγωγής.

φάκελο οργάνωσης

Κόβεις το πατρόν από το χαρτόνι και το αντιγράφεις επάνω στο ύφασμα. Τοποθετείς το πατρόν επάνω στην ανάποδη πλευρά του υφάσματος και σημαδεύεις με ένα μολύβι. Κόβεις τα υφάσματα με ένα καλό ψαλίδι.

φάκελο οργάνωσης

Επάνω στο ύφασμα που έκοψες, στην ανάποδη πλευρά πάντα, σημαδεύεις με ένα μολύβι τα σημεία που θα πρέπει να ακουμπήσει η ράχη της θήκης για να είναι κεντραρισμένη σωστά.

φάκελο οργάνωσης

Με το πινέλο σου άρχισε να περνάς τη ράχη της θήκης με κόλλα. Βάζεις αρκετή, αλλά όχι υπερβολική για να μην βγει από την άλλη πλευρά του υφάσματος. Ακουμπάς την ράχη με προσοχή επάνω στα σημάδια που έκανες στο ύφασμα και πιέζεις να κολλήσει καλά.

Επαναλαμβάνεις τα βήματα και για τα πλαινά κομμάτια.

φάκελο οργάνωσης

Γυρίζεις και το τελευταίο κομμάτι στην άκρη του προς τα μέσα περίπου 1 εκ. για να μην φαίνεται το τελείωμα του υφάσματος και κολλάς καλά.

φάκελο οργάνωσης

Γυρίζεις προς το εσωτερικό και το ύφασμα που περισσεύει και στον πάτο και κολλάς καλά.

φάκελο οργάνωσης

Εάν χρειάζεται κάνεις σε σημεία και μερικές ψαλιδιές για να γυρίσει το ύφασμα ομοιόμορφα.

φάκελο οργάνωσης

Κόβεις και τα εσωτερικά υφάσματα με την βοήθεια των πατρόν σου και τα κολλάς προσεκτικά στο εσωτερικό του φακέλου. Εάν θέλεις μπορείς να κόψεις από χαρτόνι και ένα κομμάτι για να φτιάξεις εσωτερικό πάτο.

φάκελο οργάνωσης

Τέλος, εάν ο φάκελός σου έχει κάποια τρύπα, κόβεις με ένα ψαλιδάκι και γυρνάς τα κομμάτια στο εσωτερικό με τα δάχτυλά σου και κολλάς καλά.

Αφήνεις τον φάκελο οργάνωσης σου στην άκρη για να στεγνώσει καλά και στη συνέχεια τον γεμίζεις με χρήσιμα έγγραφα και τον βάζεις στο ράφι της βιβλιοθήκης σου.

Εάν βρήκες αυτό το project ενδιαφέρον, τότε μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στην υπόλοιπη κατηγορία “Ιδέες για crafters” με ιδέες για να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι σου χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα που σου αρέσουν.

Σχετικά άρθρα

1 σχόλιο

 • απάντηση
  Κάλυμμα θήκη για τετράδιο από ύφασμα - learn2craft
  20 Μαρτίου 2021 at 13:53

  […] ραπτομηχανή, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο “Φτιάξε φάκελο οργάνωσης ντυμένο με ύφασμα” ή στο Σουπλά και σουβέρ από φελλό και […]

 • Απάντηση