0 Στο Ιδέες για crafters

Κάλυμμα θήκη για τετράδιο από ύφασμα

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε φτιάξαμε μαζί με την Χριστίνα το τετράδιο ημερολόγιό της για το 2021. Σήμερα μου ζήτησε να της φτιάξω ένα κάλυμμα θήκη για τετράδιο της από ύφασμα που επέλεξε εκείνη. Δες πως μπορείς να φτιάξεις κάτι αντίστοιχο με ή χωρίς ράψιμο.

Η αλήθεια είναι οτι τετράδια έχω ντύσει πολλά – με διάφανο αυτοκόλλητο, με χαρτί και κόλλα, με ύφασμα και κόλλα κτλ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που επιχείρησα να φτιάξω ένα κάλυμμα θήκη για τετράδιο με σκληρό εξώφυλλο. Η αλήθεια είναι οτι περίμενα να είναι λίγο πιο απλά τα πράγματα. Έτσι δηλαδή τα είχα στο μυαλό μου.

Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια όμως βρήκα τα κόλπα και είμαι εδώ για να σου τα πω για να μην παιδευτείς καθόλου!

κάλυμμα θήκη για τετράδιο

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

  • Ένα τετράδιο με σκληρό εξώφυλλο (εμείς αγοράσαμε τα μεγάλα τετράδια των λογιστών)
  • Ύφασμα της επιλογής σου πλυμένο και σιδερωμένο (καλύτερα να μην είναι πολύ χοντρό)
  • Μεζούρα ή χάρακα
  • Ψαλίδι για ύφασμα ή περιστροφικό κόφτη και επιφάνεια κοπής
  • Ψαλίδι ζιγκ ζαγκ (προαιρετικό)
  • Θερμοκολλητική αράχνη σε λωρίδα για στριφώματα
  • Σίδερο
  • Μολυβάκι ή μαρκαδόρο σημαδέματος

Βήμα 1

Το πρώτο και βασικό βήμα είναι να μετρήσεις το τετράδιό σου. Τοποθέτησε τη μεζούρα γύρω από το τετράδιο για να υπολογίσεις το πλάτος που θα έχει το ύφασμά σου. Στη συνέχεια μέτρησε και το ύψος του τετραδίου.

Και τώρα πάμε στα μαθηματικά.

Το κομμάτι ύφασμα που θα χρειαστείς θα πρέπει να είναι το πλάτος του τετραδίου (εδώ 50εκ) + 10εκ από κάθε πλευρά + το περιθώριο του στριφώματος 2 ή 2.5εκ.

Δηλαδή για το συγκεκριμένο παράδειγμα: 50εκ + 10εκ + 10εκ + 2.5εκ + 2.5εκ= 75εκ σε πλάτος.

Αντίστοιχα το ύψος θα πρέπει να είναι το υψος του τετραδίου (εδώ 35εκ) + 2 ή 2.5εκ από κάθε πλευρά για τα στριφώματα.

Πιο συγκεκριμένα: 35εκ + 2.5εκ + 2.5εκ = 40εκ

Άρα θα χρειαστείς ένα κομμάτι ύφασμα διάστασης 75εκ επί 40εκ.

Βήμα 2

Ανάλογα με τα εργαλεία σου σημαδεύεις και κόβεις είτε με μεζούρα και ψαλίδι ή με χάρακα, περιστροφικό κόφτη και επιφάνεια κοπής.

Να σου θυμίσω εδώ οτι καλό είναι το ύφασμα σου να είναι πλυμένο και σιδερωμένο.

Κάπου εδώ ξεκίνησε το δικό μου “μαρτύριο” γιατί η Χριστίνα είχε επιλέξει ένα ύφασμα που της άρεσε πολύ, αλλά το ύφασμα αυτό ήταν λεπτό και έτσι φαινόταν το καφέ του τετραδίου από κάτω του. Οπότε μπήκα στη διαδικασία να κόψω ένα κομμάτι λευκό ύφασμα και να το κολλήσω με το σίδερο από μέσα για να γίνει αδιαφανές.

Αυτό όπως καταλαβαίνεις με ταλαιπώρησε αρκετά γιατί αφενός ήταν δύσκολο να κολλήσω τόσο μεγάλα κομμάτια ύφασμα χωρίς καθόλου ζάρες. Επιπλέον έπρεπε να σπάσω και το κεφάλι μου για το πως θα το φέρω ακριβώς έτσι ώστε να μην έχω διπλό ύφασμα στα στριφώματα. Εντάξει, πάντως τα κατάφερα και άξιζε τον κόπο. Εσύ δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείς με όλα αυτά.

Βήμα 3

Αφού κόψεις το ύφασμά σου παίρνεις το ψαλίδι ζιγκ ζαγκ και κόβεις γύρω γύρω σε όλες τις πλευρές. Αυτό το κάνουμε γιατί θα γυρίσουμε μόνο μια φορά στο στρίφωμα για να μην κάνει χοντρά σημεία το κάλυμμα. Εάν δεν έχεις το ψαλίδι δεν πειράζει καθόλου.

Βήμα 4

Και ξεκινάει το σίδερο. Πρώτα από όλα θα χρειαστεί να σιδερώσεις γύρω γύρω το ύφασμά σου στο περιθώριο που έχεις υπολογίσει για στρίφωμα.

Άπλωσε το ύφασμά σου στη σιδερώστρα με την ανάποδη πλευρά του υφάσματος προς εσένα. Το ύφασμα θα πρέπει να είναι με την μεγάλη πλευρά (τα 75εκ) στο πλάτος του.

Στις μικρές πλευρές θα γυρίσεις και σιδερώσεις το ύφασμα στα 2.5 εκατοστά.

>>> ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην μεγάλη διάσταση του τετραδίου (στα 75εκ δηλαδή) θα διπλώσεις το στρίφωμα στο 1εκ και κάτι. ΟΧΙ στα 2.5εκ. γιατί αλλιώς δεν θα σου βγούν σωστά οι γωνίες και δεν θα χωράει το τετράδιο σου στο κάλυμμα.

Βήμα 5

Αφού σιδερώσεις τοποθετείς την θερμοκολλητική αράχνη μέσα στη δίπλωση και σιδερώνεις για να κολλήσεις το ύφασμα.

Θα πρέπει να προσέξεις:

  1. Να μην εξέχει η αράχνη σου από το ύφασμα γιατί θα κολλήσει το σίδερό σου
  2. Να αερίζεται καλά ο χώρος που θα κάνεις αυτή τη δουλειά. Πίστεψέ με την έχω πατήσει και ο πονοκέφαλος μετά δεν είναι καθόλου ευχάριστος.

Βήμα 6

Τέλος, γυρίζεις από δεξιά και αριστερά της θήκης το ύφασμα στα 10εκ και σιδερώνεις. Πριν κολλήσεις πιάσε το ύφασμα με καρφίτσες και δοκίμασε να βάλεις το τετράδιο σου στη θήκη για να σιγουρευτείς οτι όλα έχουν πάει καλά.

Εννοείται οτι αν θέλεις το συγκεκριμένο project μπορείς να το κάνεις και με την ραπτομηχανή σου. Προσοχή μόνο να ράψεις όσο το δυνατόν πιο άκρη στα στριφώματα και να μην κάνεις από συνήθεια διπλό στρίφωμα.

Αυτά ήταν τα μυστικά για το κάλυμμα θήκη για τετράδιο. Ελπίζω να σε βοήθησα και να το δοκιμάσεις να το φτιάξεις για τα δικά σου τετράδια ή βιβλία.

κάλυμμα θήκη για τετράδιο

Εάν σου αρέσουν αυτά τα project με ύφασμα που δεν χρειάζονται ραπτομηχανή, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο “Φτιάξε φάκελο οργάνωσης ντυμένο με ύφασμα” ή στο Σουπλά και σουβέρ από φελλό και ύφασμα.

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Απάντηση