2 Στο Ιδέες για crafters

Φτιάξε εύκολα υφασμάτινα φιογκάκια χωρίς ράψιμο

υφασμάτινα φιογκάκια

Άλλη μια ιδέα για το τι μπορείς να κάνεις τα μικρά κομμάτια ύφασμα που περισσεύουν από άλλα project. Δες παρακάτω τις βήμα βήμα οδηγίες για να φτιάξεις εύκολα υφασμάτινα φιογκάκια χωρίς να χρειαστεί ραπτομηχανή ή βελόνα και κλωστή.

Το πρώτο βήμα για να φτιάξεις τα υφασμάτινα φιογκάκια είναι να συγκεντρώσεις όλα τα υλικά σου.

Τα υλικά για τα υφασμάτινα φιογκάκια είναι:

 • Υφάσματα κατά προτίμηση λεπτά
 • Ψαλίδι
 • Σίδερο και σιδερώστρα
 • Συρματάκι εύκαμπτο ή μικρά λαστιχάκια
 • Κορδέλες, σπάγγο ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν το κεντρικό στοιχείο από τον φιόγκο

Για κάθε φιογκάκι θα χρειαστείς ένα κομμάτι ύφασμα διάστασης 20εκ επί 10εκ. Κόβεις με το ψαλίδι σου και σιδερώνεις. Δεν μας πειράζει αν τα κομμάτια δεν είναι τέλεια κομμένα.

Πρώτα διπλώνεις το ύφασμα περίπου στο 1/3 και σιδερώνεις. Ξαναδιπλώνεις ώστε να είναι σίγουρο οτι τα υφάσματα καλύπτουν το ένα το άλλο, αλλά χωρίς να φτάσεις μέχρι την άκρη, όπως στη φωτογραφία. Σιδερώνεις καλά.

Συνεχίζοντας κάνοντας σε κάθε άκρη της λωρίδας σου από μια πρόχειρη δίπλωση σε μυτερή γωνία. Διπλώνεις το φιογκάκι πάλι περίπου στο 1/3 του υφάσματος, έτσι ώστε οι δύο μύτες όχι μόνο να συναντηθούν αλλά να καλύψουν η μια την άλλη. Σιδερώνεις σε κάθε βήμα. (καρφίτσα δεν χρειάζεται – εγώ την έβαλα για να μπορέσω να φωτογραφίσω)

Με τα δάχτυλά σου “τσιμπάς” στο σημείο που συναντιούνται οι μύτες από το φιογκάκι και τυλίγεις ένα συρματάκι (ή λαστιχάκι) για να το κρατήσεις σταθερό στη θέση του. Με τα δάχτυλά σου ισιώνεις το φιογκάκι, ώστε το σύρμα να είναι στη μέση και για να του δώσεις το σχήμα που θέλεις.

υφασμάτινα φιογκάκια

Τέλος, τυλίγεις γύρω από το συρματάκι ή το λαστιχάκι σου την κορδέλα ή τον σπάγγο που έχεις επιλέξει για διακοσμητικό.

Στερεώνεις κάνοντας έναν απλό κόμπο στην πίσω πλευρά. Ανάλογα με το για που προορίζονται τα υφασμάτινα φιογκάκια σου, μπορείς να κόψεις ή όχι την κορδέλα που περισσεύει.

υφασμάτινα φιογκάκια

Εδώ κράτησα την κορδέλα για να κάνω κοκκαλάκι για τα μαλλιά με τσιμπιδάκι.

υφασμάτινα φιογκάκια

Ενώ, εδώ τύλιξα με baker’s twine προσθέτοντας και ένα λαστιχάκι για τα μαλλιά που το τύλιξα μαζί με τον φιόγκο για να το στερεώσω καλά.

Τώρα για το που μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα υφασμάτινα φιογκάκια σου, άφησε την φαντασία σου ελεύθερη και φτιάξε κοκκαλάκια για τα μαλλιά, καρφίτσες, διακοσμητικά για τσάντες ή παπούτσια, διακοσμητικά σε λαμπάδες, κουτιά, στεφάνια κτλ.

Ή μικρά παπιγιόν για κυρίους με μουστάκια…

υφασμάτινα φιογκάκια

Και εννοείται οτι όταν ξεκινήσεις να φτιάχνεις δεν θα μπορείς να σταματήσεις… υφασμάτινα φιογκάκια παντού!

Εάν σου άρεσε αυτό το project τότε μπορείς να ρίξεις μια ματιά και σε άλλα project με ύφασμα χωρίς ράψιμο, όπως το Σουπλά και σουβέρ από φελλό και ύφασμα.

υφασμάτινα φιογκάκια

Σχετικά άρθρα

2 Comments

 • απάντηση
  Πώς ντύνουμε κουμπιά με ύφασμα; - learn2craft
  14 Απριλίου 2021 at 20:10

  […] Φτιάξε εύκολα υφασμάτινα φιογκάκια χωρίς ράψιμο […]

 • απάντηση
  Υφασμάτινοι σελιδοδείκτες για τα βιβλία σου - learn2craft
  16 Ιουλίου 2021 at 13:49

  […] το project, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις και Εύκολα υφασμάτινα φιογκάκια χωρίς ράψιμο για να καταναλώσεις τα ρετάλια από τα υφάσματά […]

 • Απάντηση