0 Στο Ιδέες για crafters

Πώς ντύνουμε κουμπιά με ύφασμα;

Μπορεί να φαίνεται κάτι απλό, αλλά όπως τα περισσότερα πράγματα στη χειροτεχνία θέλει και αυτό τον τρόπο του. Έλα να δούμε παρέα πως ντύνουμε κουμπιά με ύφασμα για να διακοσμήσουμε τις δημιουργίες μας!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ντύσεις ένα κουμπί με ύφασμα. Θυμάμαι παλαιότερα ζήλευα τρομερά μια φίλη που είχε αυτή την περιβόητη πρέσσα που τοποθετούσες το κουμπί και το ύφασμα και έντυνε το κουμπί στο πι και φι.

Πλέον τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα και απλά. Και όχι δεν θα χρειαστείς πρέσσα. Απλά να σημειώσω εδώ οτι δοκίμασα 3 τρόπους για να κάνω την παρακάτω διαδικασία και κατέληξα σε αυτή που θα σου δείξω. Περισσότερα για τις δοκιμές μου για το πως ντύνουμε κουμπιά στο τέλος.

Να αναφέρω εδώ οτι ο τρόπος αυτός είναι ακριβώς ο ίδιος και αν δεν έχεις το κουμπί που θα σου δείξω και έχεις κάποιο απλό κουμπί που απλά θέλεις να το ντύσεις.

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

  • Ύφασμα της επιλογής σου (προτίμησε να μην είναι κάτι πολύ χοντρό αν και το δικό μου στο δείγμα είναι και δούλεψε μια χαρά)
  • Πλαστικές μήτρες κουμπιά (θα τα βρεις στο εμπόριο σε διαφορετικά μεγέθη)
  • Ψαλίδι
  • Βελόνα και κλωστή
  • Χαρτονάκι για πατρόν
  • Μολύβι σημαδέματος

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βγάλεις το πατρόν. Εάν έχεις αγοράσει τη συσκευασία με τα κουμπιά, τότε θα βρεις το πατρόν στην πίσω πλευρά. Εάν αγόρασες τα κουμπιά χύμα (είναι φτηνότερα) τότε μπορείς να φτιάξεις μόνος σου το πατρόν.

Χρειάζεσαι έναν κύκλο που θα είναι όσο η διάμετρος του κουμπιού + το πάχος του + η ακτίνα του. Για ένα κουμπί διαμέτρου 3εκ θέλεις ένα πατρόν κύκλου με διάμετρο 5εκ.

Αφού φτιάξεις τον κύκλο σου επάνω σε ένα χαρτονάκι και το κόψεις, το μεταφέρεις επάνω στο ύφασμα από την ανάποδη πλευρά.

Κόβεις με το ψαλίδι.

Με τη βελόνα και την κλωστή σου κάνεις μια αραιή βελονιά με το χέρι όσο μπορείς στην άκρη του υφάσματος, από την ανάποδη πλευρά.

Τραβάς προσεκτικά και σουρώνεις και τοποθετείς μέσα το κουμπί.

Σφίγγεις την κλωστή μέχρι να αγκαλιάσει το κουμπί και να είναι το ύφασμα ομοιόμορφο στις άκρες.

Κρατάς με τα δάχτυλά σου στη θέση του το ύφασμα και πιέζεις το καπάκι από το κουμπί μέχρι να σφηνώσει καλά.

Εάν δεν έχεις καπάκι στερεώνεις την κλωστή με μερικές βελονιές.

Κόβεις την κλωστή που περισσεύει και το κουμπί σου είναι έτοιμο.

ντύνουμε κουμπιά

Και τώρα μερικά λόγια για τις δοκιμές.

Έκανα μια δοκιμή με κόλλα. Έκοψα δηλαδή κανονικά το πατρόν μου, έβαλα κόλλα επάνω στο κουμπί και το κόλλησα επάνω στο ύφασμα. Μετά έβαλα κόλλα και γύρω γύρω στο ύφασμα, δίπλωσα προσεκτικά το ύφασμα προς τα μέσα και έβαλα το καπάκι. (κουμπί #2 στη φωτογραφία)

Μετά έκανα δεύτερη δοκιμή με τον ίδιο τρόπο. Η διαφορά ήταν οτι έκοψα μικρά τριγωνάκια από το ύφασμα για να μειώσω το ύφασμα που θα μαζευόταν μέσα στο καπάκι του κουμπιού. (κουμπί #1 στη φωτογραφία)

Όπως βλέπεις στα κουμπιά #1 και #2 δεν είναι ομοιόμορφο το αποτέλεσμα. Το ύφασμα κάνει μυτούλες και δεν διπλώνει σωστά γύρω από το κουμπί. Προφανώς το κουμπί #3 είναι φτιαγμένο με τον τρόπο που σου έδειξα!

Που μπορώ να χρησιμοποιήσω τα κουμπιά;

Και αφού έμαθες πως ντύνουμε κουμπιά με ύφασμα φαντάζομαι θα αναρωτιέσαι τι θα τα κάνεις αφού τα φτιάξεις! Εκτός από το οτι μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να διακοσμήσεις κάποιο project σου, όπως μια τσάντα ή ρούχο, μπορείς να τα κάνεις καρφίτσες, κοκκαλάκια για τα μαλλιά, κοσμήματα ή ότι άλλο σου έρθει στο μυαλό.

Εάν χρειάζεσαι ιδέες, ρίξε μια ματιά στο Pinterest του Learn2craft.gr στο board με Ιδέες για χειροτεχνίες!

ντύνουμε κουμπιά

Η τεχνική αυτή είναι bonus υλικό μέσα στα online σεμινάρια ραπτικής του Learn2craft.gr.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τα σεμινάρια ραπτικής, μπορείς να ακολουθήσεις τους παραπάνω συνδέσμους ή να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα.

Εάν βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο, τότε μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στα:

Θα χαρώ να σε δω σε κάποιο από τα online σεμινάρια ραπτικής του Learn2craft.gr!

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Απάντηση