0 Στο Ιδέες για crafters

Σουπλά από κορδόνι και ύφασμα

Σουπλά από κορδόνι και ύφασμα

Εάν έχεις κομμάτια ύφασμα που σου περισσεύουν από τα διάφορα project σου, τότε μπορείς να φτιάξεις το δικό σου πολύχρωμο σουπλά από κορδόνι και ύφασμα! Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει.

Είμαι σίγουρη οτι έχεις δει τα συγκεκριμένα σουπλά σε διάφορες φωτογραφίες εκεί έξω. Μάλιστα με την συγκεκριμένη τεχνική μπορείς να φτιάξεις εκτός από σουπλά, σουβέρ, ακόμη και μπωλ, καλάθια κτλ.

Πάμε όμως να δούμε πρώτα τα βασικά που θα χρειαστείς για να φτιάξεις ένα σουπλά από κορδόνι και ύφασμα.

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

  • Κορδόνι χοντρό (από κατάστημα με χρώματα ή ακόμα και είδη ψαρέματος)
  • Λωρίδες υφάσματος (ιδανικά από ρετάλια)
  • Πιστόλι σιλικόνης και κόλλα σιλικόνης (ανταλλακτικό)
  • Ψαλίδι
  • Κλωστή σε χρώμα της επιλογής σου
  • Ραπτομηχανή
  • Τα ραφτικά σου (καρφίτσες, κοφτάκι κτλ)

Βήμα 1 – Κάψε το σχοινί

Πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις το σουπλά από κορδόνι και ύφασμα, θα χρειαστεί να προετοιμάσεις την άκρη του σχοινιού σου. Οπότε, το πρώτο βήμα είναι με έναν αναπτήρα να κάψεις την άκρη του σχοινιού για να μην σου ξεφτύσει εκεί που το έχεις κόψει. Προσοχή, εάν το σχοινί είναι πλαστικοποιημένο, να μην κάψεις τα δάχτυλά σου και φυσικά να μην βάλεις καμμιά φωτιά.

Βήμα 2 – Το τύλιγμα με ύφασμα

Ήρθε η ώρα να αρχίσεις να τυλίγεις το ύφασμα γύρω από το σχοινί σου. Τύλιξε καλά το ύφασμα στην άκρη του σχοινιού για να σιγουρευτείς οτι δεν θα ξετυλιχτεί και στη συνέχεια τύλιξε το ύφασμα γύρω γύρω από το σχοινί προχωρόντας προς τα κάτω και χωρίς να αφήνεις κενά. Εάν θέλεις στην αρχή μπορείς να βάλεις στην ακρούλα λίγη κόλλα για να μείνει το ύφασμα στη θέση του.

Βήμα 3 – Σαλιγκάρι

Ξεκίνα να γυρνάς το σχοινί που έχεις τυλίξει με το ύφασμα γύρω γύρω σαν ένα σαλιγκάρι. Για να σταθεροποιήσεις την αρχή του κοχλία βάλε λίγη κόλλα σιλικόνης. Το μυστικό στην αρχή είναι να τυλίγεις σφιχτά και να κρατάς στη θέση του το σχήμα, μέχρι αυτό να κολλήσει καλά. Κάθε αρχή και δύσκολη.

Βήμα 4 – Το τύλιγμα του σχοινιού

Αφού κολλήσει καλά η αρχή σου, συνεχίζεις να τυλίγεις το σχοινί με το ύφασμα μέχρι να φτάσεις στο σημείο που θα σου τελειώσει το ύφασμα. Εκεί παίρνεις το επόμενο κομμάτι ύφασμα, το τυλίγεις στην άκρη του προηγούμενου για να μην ξετυλιχτεί και συνεχίζεις με το τύλιγμα. Μην το τυλίξεις όλο. Μπορείς να τυλίγεις και όσο θα ράβεις στη μηχανή για να ελέγχεις το πόσο μεγάλο θέλεις να βγει το σουπλά σου.

Βήμα 5 – Ώρα για ραπτομηχανή

Ήρθε η ώρα να καθίσεις στη ραπτομηχανή σου. Τοποθετείς στη μηχανή κάποιο ποδαράκι που να βοηθάει να τροφοδοτείται σωστά το τυλιγμένο χοντρό σχοινί χωρίς να κολλάει (π.χ. walking foot) και ρυθμίζεις τη μηχανή σου σε ζιγκ ζαγκ βελονιά με μεγάλο πλάτος ραφής.

Για να μην αγχωθείς, να σου πω οτι στις πρώτες δοκιμές μπορεί να μην σου πάει τέλεια. Δεν μας πειράζει τόσο. Σημασία έχει όσο ράβεις να προσέχεις να ράβεται το σχοινί κυκλικά, ώστε να μην φύγει από τη θέση του. Όσο προχωράς θα γίνεται ευκολότερο.

Συνεχίζεις να ράβεις κυκλικά και να τροφοδοτείς τον κύκλο με τυλιγμένο σχοινί, χωρίς να βγάζεις το σουπλά από κάτω από την βελόνα.

Σε περίπτωση που δεν έχεις αγοράσει κάποιο από τα σεμινάρια ραπτικής μας, τότε μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά στο seminars.learn2craft.gr.

Βήμα 6 – Κλείσιμο του κύκλου

Συνεχίζεις να ράβεις γύρω γύρω μέχρι το σουπλά σου να έχει την διάμετρο που επιθυμείς. Μπορείς να υπολογίσεις τον προτελευταίο κύκλο να τον κάνεις με άλλο χρώμα ύφασμα, ώστε να κάνει αντίθεση και τσαχπινιά. Εγώ έβαλα μαύρο ύφασμα και μόλις ολοκληρώθηκε ο κύκλος έκανα έναν γύρο με σκέτο το κορδόνι και κλείσιμο με μαύρο ύφασμα, τυλίγοντάς το όπως είχα κάνει και στην αρχή.

Εάν σε ενοχλούν οι κλωστούλες που εξέχουν μπορείς να τις κόψεις με ένα κοφτάκι. Εννοείται οτι μπορείς και να τις αφήσεις ανάλογα με την προτιμήσεις σου.

Το σουπλά από κορδόνι και ύφασμα είναι έτοιμο! Αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό είναι οτι είναι πολύ σταθερό, χοντρό και άκαμπτο. Έτσι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ακόμα και για καυτά πιάτα στο τραπέζι σου.

Εγώ θα σου προτείνω να μην σταματήσεις σε ένα μόνο σουπλά, αλλά να πειραματιστείς και με πολύχρωμα σχέδια και διαφορετικά σχοινιά για να κάνεις και σετ από σουβέρ.

Εάν σου αρέσουν τα project διακόσμησης τραπεζιού τότε ρίξε μια ματιά και σε αυτό το project:

Σουπλά από κορδόνι και ύφασμα

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Απάντηση