0 Στο Ιδέες για crafters

Πως ανακυκλώνουμε παλιά κεριά

ανακυκλώνουμε παλιά κεριά

Είμαι σίγουρη οτι στο σπίτι σου έχεις ένα σωρό κεριά που έχουν τελειώσει ή δεν ανάβουν πια. Τι μπορείς να κάνεις με αυτά; Έλα να δεις πως ανακυκλώνουμε παλιά κεριά για να φτιάξουμε καινούργια!

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο internet θα διαπιστώσεις οτι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να αφαιρέσεις το κερί από τα δοχεία των παλιών κεριών σου. Μπορείς να τα βάλεις στο φούρνο, να τα ζεστάνεις με πιστολάκι για τα μαλλιά, να τα βάλεις στην κατάψυξη κτλ. Λίγο πολύ όλοι οι τρόποι δουλεύουν. Εγώ θα σου δείξω τον τρόπο που χρησιμοποιώ εγώ και τον βρίσκω εξαιρετικά αποτελεσμάτικό, αλλά και εύκολο για να ανακυκλώνω παλιά κεριά.

Ας πάμε στα βασικά: Η διαδικασία που χρησιμοποιώ είναι το γνωστό και αγαπημένο και από την μαγειρική μπεν μαρί. Δηλάδή βάζω νερό σε μια κατσαρόλα, επάνω σε ένα μάτι και μέσα στην κατσαρόλα τοποθετώ τα βαζάκια που θέλω να αδειάσω και να καθαρίσω από τα παλιά κεριά.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για αυτή την διαδικασία είναι:

  • Μια μεγάλη αλλά όχι πολύ βαθιά παλιά κατσαρόλα
  • Ένα μάτι: αγόρασα από μεγάλο πολυκατάστημα ένα ηλεκτρικό μάτι που βρήκα σε προσφορά για να μην λερώνω την κουζίνα μου με κεριά
  • Χαρτί κουζίνας
  • Ένα ταψάκι μιας χρήσης
  • Ένα παλιό μαχαίρι φαγητού (δεν είναι ανάγκη να είναι κοφτερό)
  • Παλιό γάντι κουζίνας

Καλό είναι τα πράγματα που θα χρησιμοποιήσεις για αυτή τη δουλειά να είναι παλιά για να μην σου γεμίσουν με κεριά. Μην ξεχάσεις να καλύψεις και την επιφάνεια που θα δουλέψεις με κάτι. Χαρτί, μουσαμά ή εφημερίδες.

Λιώσιμο των παλιών κεριών

Πρώτα απ’ όλα τοποθετείς τα βαζάκια με τα παλιά κεριά μέσα στην κατσαρόλα σου και την γεμίζεις με λίγο νερό. Δεν χρειάζεται να είναι ψηλά το νερό. Στη συνέχεια βάζεις την κατσαρόλα στο μάτι και ζεσταίνεις τα κεριά μέχρι να λιώσουν. Προσοχή να μην σου εξατμιστεί το νερό.

Όταν αρχίσουν να λιώνουν σιγά σιγά τα κεριά μπορείς με το μαχαίρι να ξεκολλήσεις το φυτίλι που συνήθως είναι κολλημένο στον πάτο του δοχείου.

Όταν λιώσει το κερί το πιάνεις με το γάντι της κουζίνας (προσεκτικά για να μην καείς) και το χύνεις μέσα στο ταψάκι.

Καθάρισμα των δοχείων

Με το χαρτί κουζίνας καθαρίζεις καλά τα υπολείμματα του κεριού και την μαυρίλα που μπορεί να έχει επάνω στο δοχείο από το κάψιμο του κεριού. Μην ανησυχείς εάν δεν φύγουν τελείως οι μαυρίλες. Έχουμε και επόμενο στάδιο.

ανακυκλώνουμε παλιά κεριά

Το επόμενο βήμα είναι η μπουγάδα. Πλύνε τα δοχεία από τα παλιά κεριά καλά με χλιαρό νερό και σαπούνι για να απομακρύνεις τυχόν υπολείμματα κεριού και μαυρίλας.

ανακυκλώνουμε παλιά κεριά

Άφησέ τα να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια σκούπισέ τα με μια πετσέτα κουζίνας.

Τα δοχεία σου είναι έτοιμα για να τα ξαναγεμίσεις με κερί και να φτιάξεις τα δικά σου κεριά (έρχονται οι οδηγίες σε επόμενο άρθρο) ή για να τους βάλεις απλά ένα ρεσώ και να τα διακοσμήσεις όπως σου αρέσει.

Και έτσι ανακυκλώνουμε παλιά κεριά για να μπορούμε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε για τις κατασκευές μας.

Καλή επιτυχία

ανακυκλώνουμε παλιά κεριά

Εάν σου άρεσε αυτό το project τότε μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στο “Ζωγραφική σε φλυτζάνια με μαρκαδόρο”

ανακυκλώνουμε παλιά κεριά

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Απάντηση