0 Στο Ιδέες για crafters

Φτιάχνουμε τα δικά μας κεριά σε δοχεία

κεριά σε δοχεία

Το να λιώνεις παραφίνη για να φτιάξεις τα δικά σου κεριά σε δοχεία, είναι ίσως μια από τις πιο αγαπημένες μου ασχολίες. Έλα να σου δείξω βήμα βήμα πως μπορείς να το κάνεις κι εσύ εύκολα και με ασφάλεια.

Στο προηγούμενο άρθρο με τίτλο “Πώς ανακυκλώνουμε παλιά κεριά” είδαμε παρέα πως μπορείς να αδειάσεις τα δοχεία με τα παλιά σου κεριά με σκοπό να τα χρησιμοποιήσεις ξανά. Εδώ θα δούμε την διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις για να φτιάξεις τα δικά σου κεριά σε δοχεία.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τα κεριά σε δοχεία είναι:

 • Παραφίνη ή άλλο κερί που μπορείς να λιώσεις (εγώ έλιωσα μια παλιά λαμπάδα)
 • Φυτίλια με μεταλλική βάση
 • Κόλλα σιλικόνης (εάν δεν έχεις δεν πειράζει υπάρχει και άλλη λύση)
 • Καλαμάκια ξυλάκια ή chopsticks
 • Τα δοχεία σου (γυάλινα, μεταλλικά κτλ) – (εγώ εκτός από τα παλιά κεριά μου αξιοποίησα και κάτι βαζάκια από γλυκά που είχα φυλάξει για αυτή τη χρήση)
 • Μανταλάκια ξύλινα

Σχετικά με τον χώρο εργασίας σου και την προετοιμασία του κεριού:

Γενικά θα σου πρότεινα να μην κάνεις αυτή τη διαδικασία στην κουζίνα του σπιτιού σου. Εάν δεν έχεις άλλη επιλογή, φυσικά μπορείς να το δοκιμάσεις, αρκεί να είσαι προσεκτικός/ή για να μην γεμίσεις τον τόπο κεριά.

Εναλλακτικά, προτείνω να χρησιμοποιήσεις ένα φορητό ηλεκτρικό μάτι και να δουλέψεις σε χώρο που μπορείς να προστατέψεις με μουσαμά ή εφημερίδες. Εγώ βρήκα το δικό μου μάτι στο κομμάτι των προσφορών σε μεγάλο κατάστημα με είδη σπιτιού και το πήρα πολύ οικονομικά. Εάν σκοπεύεις να φτιάχνεις τα δικά σου κεράκια συχνά, τότε στο προτείνω ανεπιφύλακτα.

Θα χρειαστείς:

 • Ένα ηλεκτρικό μάτι
 • Μια παλιά κατσαρόλα
 • Μεταλλικό δοχείο για το λιώσιμο του κεριού/ παραφίνης (π.χ. από μέλι)
 • Ένα μικρό μπρίκι
 • Μουσαμά, πλαστικό τραπεζομάντηλο ή εφημερίδες για να καλύψεις τον πάγκο ή το τραπέζι σου
 • Γάντι κουζίνας
 • Χαρτί κουζίνας

Βήμα 1: Λιώνεις το κερί

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι ένα μπεν μαρί. Δηλαδή, ανάβεις το μάτι σου, τοποθετείς επάνω την κατσαρόλα σου και γεμίζεις μέχρι κάτω από την μέση της με νερό. Στη συνέχεια βάζεις το κερί μέσα στο μεταλλικό σου δοχείο και το τοποθετείς μέσα στην κατσαρόλα με το νερό. Φρόντισε να μην χύνεται το νερό απ’ έξω και φυσικά πρόσεχε να μην καείς. Το αφήνεις να λιώσει.

Όσο θα λιώνει μπορείς να προσθέτεις κερί ή παραφίνη, ανάλογα με την ποσότητα του κεριού που χρειάζεσαι. Εάν λιώσεις περισσότερο, μην ανησυχήσεις, δεν θα πάει χαμένο. Μπορείς να το ξαναλιώσεις σε άλλη φάση.

Όσο το κερί ζεσταίνεται μπορείς να χαμηλώσεις την θερμοκρασία του ματιού για να μην το υπερθερμάνεις. Θέλουμε, ωστόσο να παραμένει διάφανο και ρευστό.

Βήμα 2: Προετοιμάζεις τα δοχεία

Όσο περιμένεις να λιώσει το κερί, προετοιμάζεις τα δοχεία για τα κεριά σου. Βάζεις λίγη κόλλα σιλικόνης στη μεταλλική βάση του φυτιλιού και με τη βοήθεια από ένα ξυλάκι το πιέζεις να κολλήσει στο κέντρο του δοχείου σου. Εάν δεν έχεις κόλλα σιλικόνης μπορείς να βουτήξεις προσεκτικά την μεταλλική βάση από το φυτίλι ίσα ίσα στο κερί που λιώνει και να το κολλήσεις έτσι στο δοχείο.

Στη συνέχεια τεντώνεις καλά το φυτίλι και το πιάνεις με το μανταλάκι όπως δείχνει η φωτογραφία για να μείνει σταθερό και ίσιο όταν θα ρίχνεις το λιωμένο κερί.

Το φυτίλι σου θα πρέπει να είναι αρκετά ψηλότερο από το δοχείο. Μην το κόψεις εάν είναι πολύ μεγαλύτερο.

Καλό είναι να τοποθετήσεις τα δοχεία για τα κεριά σου εκεί που θα μείνουν για να κρυώσουν για να μην τα μετακινείς όσο είναι καυτά.

κεριά σε δοχεία

Βήμα 3: Γεμίζεις τα δοχεία με το κερί

Αφού λιώσει καλά το κερί σου και γίνει τελείως διάφανο, βάζεις το γάντι κουζίνας σου και με το μικρό μπρίκι παίρνεις παραφίνη (λιωμένο κερί) και την ρίχνεις προσεκτικά μέσα στα δοχεία σου.

Προσοχή να μην ρίξεις την ζεστή παραφίνη απευθείας επάνω στο φυτίλι σου και φυσικά απέφυγε τα τοιχώματα του δοχείου.

Στην φωτογραφία φαίνεται οτι μου έχει πέσει κερί στις άκρες, γιατί δεν είχα το πιστό μου μπρίκι. Εννοείται οτι όταν κρυώσει το κερί φεύγει από τα τοιχώματα, αλλά δεν αξίζει τον κόπο να ταλαιπωρηθείς, ενώ μπορείς να το αποφύγεις.

Μην γεμίσεις το κάθε δοχείο πολύ, αλλά περίπου στα 3/4 του. Θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε κερί αργότερα.


Εάν αυτή η πρώτη επαφή με την κηροπλαστική σου φαίνεται ενδιαφέρουσα, τότε σου προτείνω να την εξερευνήσεις περισσότερο μέσα από το σεμινάριο Crafting 365: Ένας χρόνος δημιουργία. Μια από τις ενότητες που θα ανακαλύψουμε παρέα μέσα στο σεμινάριο αυτό είναι και τα κεριά. Εκεί θα μάθουμε περισσότερα για το πως μπορούμε να πειραματιστούμε με διαφορετικά καλούπια, να παίξουμε με χρώματα και αρώματα και να δημιουργήσουμε έτσι τα δικά μας κεριά. Τι λες; Θα μας ακολουθήσεις;

Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με το Crafting 365: Ένας χρόνος δημιουργία μπορείς να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα. Θα σε περιμένω!


κεριά σε δοχεία

Βήμα 4: Συμπληρώνεις με κερί

Αφήνεις τα κεριά κάπου που θα είναι ασφαλή, μακριά από ζώα και παιδιά να κρυώσουν καλά. Εάν για κάποιο λόγο χρειάζεται να τα μετακινήσεις από εκεί που τα γέμισες, τότε χρησιμοποιήσε οπωσδήποτε το γάντι κουζίνας και πρόσεχε να μην τα κουνήσεις πολύ γιατί θα πάει η παραφίνη στα τοιχώματα.

Θα παρατηρήσεις οτι όσο κρυώνουν δημιουργείται ένα βαθούλωμα γύρω από το φυτίλι. Γι’ αυτό σε δεύτερη φάση θα ξαναλιώσουμε παραφίνη για να συμπληρώσουμε το κενό.

Ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου που δουλεύεις και με τις καιρικές συνθήκες θα χρειαστούν μερικές ώρες για να κρυώσουν τελείως τα κεριά σου. Προτείνω να τα αφήσεις όλο το βράδυ.

Την επόμενη ή άλλη μέρα που σε βολεύει, ξαναλιώνεις λίγη παραφίνη με την ίδια διαδικασία και συμπληρώνεις μέχρι να έχεις μια επίπεδη επιφάνεια κεριού. Αφήνεις να κρυώσουν τελείως!

κεριά σε δοχεία

Βήμα 5: Τα κεριά σου είναι έτοιμα

Αφού έχουν κρυώσει τελείως τα κεριά σου, μπορείς να διακοσμήσεις τα δοχεία σου όπως σου αρέσει.

Μπορείς να τους κολλήσεις αυτοκόλλητα, όπως έκανα εγώ στις φωτογραφίες ή να τα ζωγραφίσεις με μαρκαδόρους πορσελάνης (Δες πως στο άρθρο Ζωγραφική σε φλυτζάνια με μαρκαδόρο).

Τα κεριά αυτά μπορείς να τα κάνεις δωράκια ή ακόμη και μπομπονιέρες, όπως εκάνα κι εγώ στην παρακάτω φωτογραφία. Για να μάθεις πως να ράψεις τα δικά σου πουγκιά ρίξε μια ματιά στο άρθρο Αρωματικά πουγκιά λεβάντας για την ντουλάπα!

κεριά σε δοχεία

Όταν έρθει η ώρα να ανάψεις το κεράκι σου ή πριν το συσκευάσεις για δώρο, μπορείς με ένα ψαλίδι να κόψεις λίγο το φυτίλι, ώστε να είναι στο ύψος του δοχείου σου. Και φυσικά, όταν το κεράκι σου αδειάσει, μπορείς πλέον να το αδειάσεις, να το καθαρίσεις και να το ξαναγεμίσεις!

Καλή διασκέδαση!

κεριά σε δοχεία
κεριά σε δοχεία

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Απάντηση