Δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει κι εσύ, αλλά ξαφνικά έχω την εντύπωση οτι οι φούντες έχουν γίνει πολύ trendy. Στα πλαίσια του όλου boho στυλ που επικρατεί στη μόδα και στη διακόσμηση, έχει γεμίσει ο τόπος από δαύτες. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να σου δείξω πως να φτιάξεις φούντες για να τις βάλεις στα δικά σου χειροποίητα project;
Πριν ξεκινήσουμε με τις βήμα βήμα οδηγίες να σου πω οτι πειραματίστηκα με διάφορα νήματα για να δω πόσο διαφορετικό αποτέλεσμα θα είχα. Οπότε πάμε να δούμε πρώτα τις οδηγίες για το πως να φτιάξεις φούντες και στη συνέχεια και τι ανακάλυψα.
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:
- Χαρτόνι: Χρησιμοποίησε ένα κομμάτι χαρτονιού για να δημιουργήσεις την βάση για να τυλίξεις το νήμα σου
- Ψαλίδι: Για να κόψεις το χαρτόνι
- Νήμα: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε είδος νήματος που σου αρέσει. Οι δυό πιο κλασικές επιλογές είναι το βαμβακερό νήμα για κέντρημα και το μαλλί για πλέξιμο.
- Ψαλιδάκι με πιο λεπτές λεπίδες για να κόψεις το νήμα

Κόψε το χαρτόνι
Ξεκινάς κόβοντας το χαρτόνι σου σε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο κομμάτι. Το μέγεθος του κομματιού θα καθορίσει και το μέγεθος της φούντας σου. Ανάλογα με το πόσο μακριά ή κοντή θέλεις να είναι η φούντα κάνεις και τις δοκιμές σου. Εγώ έκανα όλα τα δείγματα με ένα τετράγωνο χαρτόνι 7εκ.
Τύλιξε το νήμα
Κράτησε το χαρτόνι σου με το ένα χέρι, μαζί με την μια άκρη του νήματος και ξεκίνα να τυλίγεις γύρω από το χαρτόνι όπως φάινεται στο βιντεάκι. Ανάλογα με το πόσο πλούσια και πυκνή ή λεπτοκαμωμένη θέλεις να είναι η φούντα σου τυλίγεις και ανάλογα τόσες φορές γύρω από το χαρτόνι. Φυσικά όλα εξαρτώνται και από το πόσο χοντρό ή λεπτό είναι και το νήμα που έχεις επιλέξει. Στο βαμβακερό νήμα που έκανα τα περισσότερα δείγματα 30 φορές γύρω από το χαρτόνι ήταν αρκετές.
–
Δέσε την κορυφή
Με το νήμα σου ακόμα τυλιγμένο γύρω από το χαρτόνι, κόψε ένα μικρό κομμάτι από το ίδιο νήμα και πέρασέ το κάτω από όλες τις στρώσεις του τυλιγμένου νήματος. Φέρτο ψηλά και δέστο σφιχτά στην κορυφή. Αυτό θα είναι το κρεμασταράκι της φούντας σου.
–
Κόψε το νήμα
Χρησιμοποίησε το ψαλίδι για να κόψεις την κάτω άκρη της φούντας. Αυτό το βήμα μπορείς να το κάνεις είτε όσο είναι ακόμα τυλιγμένο το νήμα στο χαρτόνι, είτε αφού το αφαιρέσεις από αυτό. Προσοχή να είναι τα κομμάτια του νήματος όσο το δυνατόν πιο ίσια μεταξύ τους.
–
Δέσε στο κέντρο
Κόψε άλλο ένα κομμάτι από το νήμα σου και τύλιξέ το λίγο κάτω από την κορυφή για να δημιουργήσεις την φούντα. Μπορείς να το κάνεις περισσότερους από 1-2 γύρους για να έχεις πιο δραματικό αποτέλεσμα. Αυτό εξαρτάται και πάλι από το πόσο χοντρό είναι το νήμα σου και πόσο μεγάλη είναι η φούντα. Κάνε κόμπο για να το σταθεροποιήσεις. Εάν το νήμα σου είναι αρκετά μακρύ θα κρυφτεί μαζί με τις υπόλοιπες άκρες της φούντας σου.
.
Τέλος, εάν χρειάζεται μπορείς να κουρέψεις το νήμα για να είναι ομοιόμορφο ή να γίνει ακόμα πιο κοντό ανάλογα με το που θέλεις να το χρησιμοποιήσεις.
Η φούντα σου είναι έτοιμη! Συγχαρητήρια! Έμαθες πως να φτιάξεις φούντες!
Και τώρα το πόρισμα για τα νήματα. Έφτιαξα δείγματα με βαμβακερό νήμα για κέντημα, με μουλινέ κλωστή, με μεσαίο μαλλί ακρυλικό και με δαντελόνημα.
Το πιο εύκολο στην χρήση είναι το βαμβακερό νήμα. Με την μουλινέ δεν είδα κάποια ιδιαίτερη διαφορά, πέρα από το οτι είναι λίγο πιο χοντρό νήμα και ίσως θέλει λιγότερο τύλιγμα. Το μαλλί επίσης είναι εύκολο να το κάνεις και έχει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα. Αυτό που με παίδεψε περισσότερο ήταν το δαντελόνημα που μπλέκεται πολύ εύκολα, αλλά τελικά είχε το πιο ντελικάτο αποτέλεσμα.
tip: Θα σου πρότεινα πριν αρχίσεις να χρησιμοποιείς τις φούντες στις χειροποίητες δημιουργίες σου να κάνεις κι εσύ τις δοκιμές σου για να δεις τι ταιριάζει καλύτερα σε κάθε project. Και γιατί όχι να μην αφιερώσεις λίγο χρόνο να φτιάξεις διαφορετικές φούντες για να έχεις διαθέσιμες στα υλικά σου.

Εάν σου αρέσουν αυτές οι μικρές λεπτομέρειες με τις οποίες μπορείς να διακοσμήσεις τις δημιoυργίες σου, τότε ρίξε μια ματιά και στο άρθρο για τα φιογκάκια “Φτιάξε εύκολα υφασμάτινα φιογκάκια χωρίς ράψιμο” αλλά και τα ντυμένα κουμπιά “Πώς ντύνουμε κουμπιά με ύφασμα;“.

Δεν υπάρχουν σχόλια